Loading...

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

GOLFLAND, Ένα ντοκυμαντέρ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Μεσσηνία.

Οι Αγανακτισμένοι και στην Καλαμάτα αποφάσισαν στα πλαίσια των καλοκαιρινών τους δράσεων να καθιερώσουν τις Κυριακές ως Βραδιές Προβολών ταινιών, ντοκυμαντερ, κ.α.

Αυτή την Κυριακή, 17/7/2011, στις 10.00 θα προβληθεί το ντοκυμαντέρ "GOLFLAND", που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή της Μεσσηνίας, μιας και θίγει ένα θέμα εξαιρετικά καίριο και προκλητικό, για το οποίο δυστυχώς λίγοι συμπολίτες μας γνωρίζουν. Το πρωτότυπο θέμα της ταινίας Golfland? αφορά τους εξωφρενικούς τρόπους με τους οποίους «επελαύνει» η τουριστική ανάπτυξη.

Πρόκειται για ένα άγνωστο, αλλά και ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα. Οι προσπάθειες αναβάθμισης του τουρισμού μέσα από ποικίλες επενδυτικές προσπάθειες δημιουργίας γηπέδων γκολφ, ξενοδοχείων και παραθεριστικών κατοικιών, έχουν προκαλέσει σε πολλές περιπτώσεις την οργή της τοπικής κοινωνίας και των οικολογικών οργανώσεων.

Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ ταξίδεψαν σε 5 μέρη της Ελλάδας, προκειμένου να αναδείξουν μέσα από διαφορετικά μεταξύ τους παραδείγματα τις προσπάθειες δημιουργίας θερέτρων γκολφ στην Ελλάδα. Τα μέρη αυτά είναι: Αταλάντη (εκκρεμεί η έγκριση μιας τέτοιας επένδυσης), Βόλος (οι τοπικές οργανώσεις φαίνεται να το πάγωσαν το θέμα), Χαλκιδική (φορείς προσέφυγαν στο ΣτΕ και το σταμάτησαν), Χερσόνησος Κρήτης (φτιάχτηκε ένα γκολφ χωρίς άλλες οικιστικές εγκαταστάσεις, όπως συνήθως επιδιώκεται), Πύλος (η πρώτη τέτοια μεγάλη επένδυση που υλοποιείται στην Ελλάδα).






Για την αξιοπιστία των επιχειρημάτων προσεγγίστηκαν οικολογικές οργανώσεις, επιστήμονες υπέρ και κατά, οι ίδιοι οι επενδυτές ή εκπρόσωποί τους, καθώς και πολιτικοί παράγοντες. Συναφής με το θέμα και η κατακλείδα της ταινίας, όπου παρουσιάζονται οι προθέσεις της λεγόμενης αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας εν μέσω του νομοσχεδίου fast-track.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΌ ΤΟΥ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ, την πανεπιστημιακό κ. Νέλλυ Ψαρρού, η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών είναι το σημαντικότερο, απ’ ό, τι φαίνεται. «Οι τοπικές κοινωνίες, όπου έχουν ενημερωθεί επέλεξαν να αντιδράσουν. [...] Στις περιοχές που δεν ενημερώθηκαν, συνήθως εκεί προχωρούν τα έργα, όπως στην Πύλο. Οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν δουλειά και είναι έτοιμες να πιστέψουν τον οποιονδήποτε, ειδικά όταν δεν ψάχνουν το θέμα»._

Η ταινία διαρκεί λίγο παραπάνω από μία ώρα.

ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ, ΜΙΑ ΚΑΙ ΘΙΓΕΙ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΑΜΕΣΑ.


Πληροφορίες για την ταινία , (κλικ)
Πληροφορίες για την ιστορία, πίσω από την ταινία(κλικ)
και .....ολόκληρη η ταινία, εδώ: 

3 σχόλια:

  1. malakies ... ekei pou dn mas h3ere oute h mana mas olo k kapoios trwei pswmi.... k oi oikologoi mas ta exoun kanei NAAAAAAAAA..... k eidika me to Natura 2000... ai sixtir

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητή φίλη Έφη!
    Πρώτα από όλα θα σε παρακαλούσα, αν θές να εκφράσεις μια άποψη ή να ξεκινήσεις ένα διάλογο, να επιχειρηματολογείς στον λόγο σου και όσο γίνεται να αποφεύγεις την εμπάθεια, καθώς δεν οδηγεί πουθενά. Επίσης καλό είναι να εκφράζεις άποψη για κάτι που έχεις ήδη δεί ή κατανοήσει, προκειμένου να είσαι αξιόπιστη.
    Η ταινία πραματεύεται το θέμα της αναπτυξης των γκόλφ στην Ελλάδα, παίρνοντας την εμπειρία της ήδη καταβεβλημένης Ισπανίας (από αντίστοιχου τύπου ανάπτυξη) και αν όντως μπείς στον κόπο, να το δείς, είναι αρκετά αξιόπιστη και αντικειμενική, καθώς έχει συνεντέυξεις από ΟΛΟΥΣ τους εμπλεκόμενους.
    Αν υποθέσουμε ότι ως κίνημα αγανακτισμένων παλέυουμε για την ανατροπή ενός καθεστώτος κομματοκρατίας, νεποτισμού, διαφθοράς, ανηθικότητας και προδοσίας ως προς τις αρχές, την ιστορία και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, τότε και η ανάπτυξη των γκολφ στην Ελλάδα, έχει πολλά να πει..(όπως και άλλες περιπτώσεις π.χ Βατοπέδιο, Siemens κ.α )
    Δεν σου κάνει εντύπωση, πόσο έυκολα κουμπώνει το νέο χωροταξικο (που έρχεται μέσα από το μεσοπρόθεσμο) με τις υπάρχουσες ΠΟΤΑ και ουσιασικά μόνο αυτές ευνοεί;; Δηλαδή δημιουργεί τσιμεντουπόλεις στον αιγιαλό, κατα κυριότητα αποκλειστικά επενδυτικών ομίλων.
    Δεν σου κάνει εντύπωση ότι οι νέες συμβάσεις εργασίας, που θεσμοθετούνται μέσω ΔΝΤ μια χαρά βολέυουν πολυεθνικές που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα;; οπως π.χ Η STARWOOD μια από τις διοικούσες εταιρείες του Costa Nauarino. Γενικά μην πιστεύεις εύκολα ὀσα σου τάζουν! Δεν θα προτιμήσουν εσένα επειδή είσαι από την Μεσσηνία σε σχέση με κάποιον άλλο που τους ερχεται φθηνότερα...Ούτε και το προιόν ή την υπηρεσία σου.!!! Η αναπτυξη των γκολφ είναι μια μονομερης αναπτυξη,δηλ υπάρχει ένα πολύ εξειδικευμενο προιον για λιγους με υψηλό κόστος.
    Αυτοί που θα έχουν ωφέλη από αυτό δεν μπορεί στατιστικά να είναι ο απλός λαός. Αρα καταλαμβάνουν γή, πόρους προς όφελος ενος πολύ συγκεκριμένου ιδιωτικού και συνήθως ξένου κεφαλαίου.Για κατι τετοια αν έχεις καταλαβει βρίζουμε τους πολιτικούς μας! Γιατι μας προδώσανε και δώσανε την γη μας και την δυναμική μας, προς εκμεταλλευση πολυεθνικών. Δεν θέλω να επιχειρηματολογήσω υπέρ ή κατά απλά αναφέρω κάποια γεγονότα που χρήζουν προσοχής και για την περιοχή μας.

    1.Το Costa Nauarino εγκριθηκε με επιχορηγηση 60% απο το ελληνικο δημοσιο, επί Καραμανλή,με ειδική ΚΥΑ. (ως ιδιωτικό έργο μεν που θα φέρει δημόσιο καλό;;; και ποιός το ορίζει αυτό;;)
    2. Το νερό που χρειάζεται ένα γήπεδο γκόλφ είναι ἴσο με την κατανάλωση ενός οικισμού 12.000 κατοίκων. Στην Μεσσηνία στόχος είναι να γίνουν αλλα 3 Costa Nauarino με πόσα γήπεδα γκόλφ το καθένα! (ήδη έχουμε 3, στο πρώτο ξενοδοχείο) Και η ευρύτερη περιοχή ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΕΡΟ ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΛΟΙ!
    3.Η ταινία του Adam Schmedes, Cameleon Beach, ντοκυμαντερ πάνω στον αφρικάνικο χαμαιλέοντα, υπά εξαφάνιση, στην περιοχή της Γιάλοβας η οποία και έχει κερδίσει 6 βραβεἰα διεθνή και ευρωπαικά, απαγορεύτηκε να παίξει στην Ελλάδα!
    4. Η ορνιθολογική εταιρέια που επιμελείται του δικτύου Νατουρα στην Γιάλοβα, από την στιγμή που συνεργαστηκε με την ΤΕΜΕΣ, δεν δεχοταν να παίξει την συγκεριμένη ταινία του πρώην συνεργάτη της.

    αλλά γιατι να σε πρήζω...;;; αν πραγματικά σε ενδιαφέρει το θέμα, καλύτερα δες την ταινία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σωστήήή!!!!!!!!!! Μπράβ για την ωραία γλώσσα, την ψυχραιμία απέναντι στην χωρίς επιχειρήματα εμπάθεια και τον εμπεριστατωμένο λόγο!!! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή