Loading...

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ: ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ


Δυστυχώς το καλοκαίρι και η απογοήτευση μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, καθώς και άλλοι λόγοι που θα πρέπει κάποια στιγμή να συζητηθούν και να βγουν κάποια συμπεράσματα, συντέλεσαν στην αποδιοργάνωση του κινήματος των Αγανακτισμένων.

Ως αποτέλεσμα, ελάχιστοι ανταποκρίθηκαν στο πανελλήνιο κάλεσμα σε όλες τις πλατείες της Ελλάδας στις 3 Σεπτεμβρίου, όσον αφορά στην πόλη μας. Μόλις 40 περίπου άτομα συγκεντρώθηκαν και παρότι το κλίμα ήταν καλό με την έννοια ότι οι παρευρισκόμενοι χάρηκαν το ότι ξαναβρέθηκαν και το ότι η συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος κρίθηκε σχετικά επιτυχημένη (δεν είχαν σημειωθεί ακόμα τα επεισόδια και η βίαιη καταστολή της συγκέντρωσης), ο προβληματισμός υπήρξε ως προς το αν μπορεί να συνεχιστεί όλο αυτό και, αν ναι, με ποιά μορφή, ώστε να μην εκφυλιστεί, να μην απαξιωθεί και να έχει μια θετική συνέχεια.

Μια και λόγω της μικρής συμμετοχής δε μπορούσε να γίνει καμιά ολοκληρωμένη συζήτηση, ούτε και να παρθεί κάποια απόφαση, καλούμαστε όλοι να παραθέσουμε με σχόλιο κάτω από το παρόν τη γνώμη μας και το πώς και πότε θα μπορούσαμε να συναντηθούμε όσο το δυνατόν περισσότεροι ώστε να γίνει ένας απολογισμός των δράσεων, των λαθών και της περαιτέρω δράσης της πλατείας μας.

Παρακαλούμε ενημερώστε όσο το δυνατόν περισσότερους να διαβάσουν αυτό το άρθρο και να παραθέσουν απόψεις.

14 σχόλια:

  1. Τι θα λέγατε να συναντηθούμε σε 10 περίπου μέρες, π.χ. την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου στην πλατεία και να κάτσουμε να το συζητήσουμε? Χρειάζεται όμως ευρεία συμμετοχή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναθεωριση στα παντα. τροπος σκεψης και τροπο δρασης. πρωτα πρωτα η κεντρικη ομαδα της Πλατειας Συνταγματος και μετα οι υπολοιπες. με λουλουδια δεν γινεται τιποτα. ακομα και τωρα σε gallop που παρουσιαζουν δειχνει οτι το 65% δεν θελει εκλογες. Ξυπνηστε !!!!για μενα το ποιο ειρηνικο ειναι να διμιουργηθει καινουργιο κομα απο τις πλατειες και να ζητησει εκλογες. αλλιως επανασταση με οποιοδηποτε τροπο μακαρι ανεμακτο. αυτες τις 2 λυσεις βλεπω μονο. και αν ειναι να γινουν να ξεκινησουν τωρα αλλιως μετα θα ειναι πολυ αργα. ισως και τωρα να ειναι αργα δεν ξερω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε Βαγγέλη η δημιουργία κόμματος θα ήταν κάτι το καταστροφικό για τον απλό λόγο ότι πάλι κάποιοι θα προσπαθοήσουν και ίσως να το κατάφερουν να χρησιμοποιήσουν το κομμα προς όφελος τους ,οπότε θα φτάναμε στο ίδιο σημείο που είμαστε και σήμερα.
    Όσον αφορά το πώς θα ξαναφέρουμε τον κόσμο στην πλατεία είναι απλό ΜΕ ΔΡΑΣΕΙΣ (αφίσες, ενημερωτικά φυλλάδια, επισκεψεις σε γειτονιές κ.τ.λ.)
    Καλό θα ήταν βέβαια όλα αυτά που προτείνω να γίνουν σωστά και όχι να υπάρξουν οι ακραίες αντιδράσεις που υπήρξαν σε παλαιότερες προσπάθειες.
    ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΗ ΑΥΤΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΦΟΥΣΚΑ ΠΟΥ ΕΣΚΑΣΕ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σεβαστη η γνωμη σου φιλε μου απατεωνα αλλα εγω εχω αλλη αποψη. οταν μιλαμε για δημοκρατια ενοουμε την αντιπροσοπευση απο το λαο μεσω ενος κοματος φορεα ας το πουμε, αλλιως τι δημοκρατια θα ειναι.? αντε και τον ξαναφεραμε τον κοσμο στην πλατεια, μετα ?? τι γινεται μετα?? μιλαμε για χαος ?? διαφορετικες αποψεις ? θα επικρατησει αναρχια,. αυτο θελουμε??και αποτελεσμα μηδεν. χριαζομασται στοχους και κατευθηνση μεχρι το τελος, το θεμα ειναι να αποφασισουμε εμεις ποιο δρομο θελουμε να παρουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να οργανώσουμε μία συναυλία "επιστροφής" στην πλατεία. Να την προπαγανδήσουμε με αφίσες και δημοσίευση στις τοπικές εφημερίδες.
    Κατά την συναυλία να ορίσουμε ένα ραντεβού για συνέλευση, ανάλογα με τον κόσμο που θα συμμετάσχει σε αυτήν( τη συνέλευση) και μέσα απο την συζήτηση που θα γίνει θα καθοριστεί και η πορεία της πλατείας στην Καλαμάτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν ξέρω ποια θα ήταν η καλύτερη λύση ειμαι πολυ προβληματισμένη. Μιλάμε συνεχεια για αλλαγη του συστηματος, της κοινωνιας. Αποδεδειγμένα όλα τα συστηματα έχουν αποτύχει-κουμμουνιστικο-σοσιαλιστικο-καπιταλιστικό- για ένα πολυ σημαντικο λόγο. Το συστημα δεν εχει προσωπο, μιλαμε λες και το συστημα ή η κοινωνία ειναι μια ενοτητα. Εμεις ειμαστε η κοινωνια. Το βλέπουμε πιστευω αναποδα το πραγμα. Οι ανθρωποι φτιαχνουν την κοινωνια οχι το αντιθετο. Εμεις πρεπει να αλλαξουμε για να αλλαξουμε τον κοσμο. Οχι ο κοσμος για να αλλαξουμε εμεις. Εχουμε σκεφτει ποσο αμεσοδημοκρατες ειμαστε στην καθημερινοτητα μας? Ποσο δικαιοι είμαστε εμεις προς τους αλλους?....
    Δεν θέλω να φυγει το ΔΝΤ απο την χώρα, ειναι εγωιστικο. Θελω να ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΔΝΤ.Το θέμα έιναι να μην υποφέρει καμμια χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι ωραίο που υπάρχει κόσμος που σκέφτεται κι αναρωτιέται για την πορεία της πλατείας. Πολύς απο αυτόν τον κόσμο δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Θέλουμε να τον συναντήσουμε κι αυτόν τον κόσμο. Πιο πολλά μυαλά πιο πολλές ιδέες, τόσο πιθανότερο να συνθέσουμε την καλύτερη.
    Να μαζευτούμε πάλι στην πλατεία , έστω για μία φορά , με αφορμή μια συναυλία.
    Οι άνθρωποι μιλάμε καλύτερα όταν μιλάμε φυσικά και άμεσα.
    Ας μαζευτούμε γι άλλη μια φορά στην πλατεία, έστω για μια συναυλία.
    Κι εκεί ας συζητήσουμε, ας αποφασίσουμε.. .
    Στο κάτω κάτω αυτή είναι η πλατεία μας, την έχουμε ακόμα και σκουπίσει!
    Ας γυρίσουμε άλλη μια φορά , έστω για μια συναυλία!
    Ας προσπαθήσουμε , ο καθένας να κάνουμε ότι μπορεί...ας οργανώσουμε μια συναυλία. Το άκουσα απο τόσους να το λένε , να το προτείνουν. Μήπως είναι τώρα η ώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ ανώνυμε ήδη σιχάθηκα την ιδέα της συναυλιας !!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η εξεγερση γινεται την ωρα που ξεχειλιζει η οργη οταν περασει το καρδιοχτυπη περνει μπρος η μιζερη λογικη του συμφεροντος και ο φοβος της επιβιωσης και τα "ναι μεν" "και μηπως" και καπως ετσι γυρισαμε ολοι στα κλουβια μας. Αρα την επομενη φορα που θα φλεγετε η καρδια πρεπει να αφησουμε την οργη να ξεχειλιση σαν χειμαρος που θα ξεριζωσει τον σαπιο κοσμο πριν σαπισουμε μαζι του γιατι μετα την ωριμοτητα ακολουθει η σαπιλα(και το στανιο μου πολλοι εχουμε ωριμασει προωρα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καμία συζήτηση μέσα απο μπλογκς και φόρουμς δεν μπορεί να απαντήσει στο τι κάνουμε απο δω κι εμπρός! Για την όποια αλλαγή ή ανατροπή ευαγγελίζεται ο καθένας, είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία ΟΛΩΝ, γιατί ως γνωστόν "ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη".
    Χρειάζονται συγκεκριμένες προτάσεις για το πως θα ξαναμαζευτούμε σε πρώτη φάση, ΤΩΡΑ...! Δεν βλέπω κάτι τέτοιο όμως, τα περισσότερα κείμενα δεν δίνουν μια ιδέα για άμεση δράση. Νομίζω μια συναυλία στην πλατεία θα μαζέψει κάποιον κόσμο, σίγουρα περισσότερο απο αυτόν που μαζεύεται τώρα. Απο κει και μετά βλέπουμε, συζητάμε και συναποφασίζουμε.
    Μας ενδιαφέρει να ξαναμαζευτούμε , αν ναι, πώς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τα επόμενα βήματα

    Το ζήτημα πλέον είναι το τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα έτσι ώστε οι πλατείες να ξαναγεμίσουν κόσμο και το κίνημα των Αγανακτισμένων να μπορέσει να λειτουργήσει ξανά ως φορέας κοινωνικής αφύπνισης , ριζοσπαστικοποίησης και ανατροπής. Για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζονται δύο πράγματα: α) καλή οργάνωση και β) να βγουν κάποια συμπεράσματα από τις αδυναμίες του Ιούνη

    Για να έχει επιτυχία η μαζική συμμετοχή στις διαδικασίες της πλατείας χρειάζεται καλή οργάνωση. Χρειάζονται μαζικές αφισοκολλήσεις και εξορμήσεις στις γειτονιές, στις οποίες θα καλείται ο κόσμος να ξαναέρθει στην πλατεία, εξηγώντας του ταυτόχρονα τις δυνατότητες που έχει το κίνημα. Αυτή η πρόταση είναι κομβικής σημασίας καθώς δεν πρέπει να αναπτυχθεί η αντίληψη ότι το Σεπτέμβρη θα έχουμε μια «πιστή» επανάληψη αυτού που έγινε τον Ιούνη. Τα κινήματα δεν είναι σαν τις μηχανές, που τις ανοιγοκλείνεις όποτε θέλεις. Δεν αρκεί λοιπόν ένα απλό κάλεσμα στο facebook ή μια ανακοίνωση στο internet όπως περίτρανα αποδείχτηκε στις 3 του Σεπτέμβρη.

    Το κίνημα των Αγανακτισμένων χρειάζεται να εμπνεύσει ξανά την κοινωνία. Σε αυτό το σημείο το κίνημα υστερεί, ιδιαίτερα καθώς στην πρώτη του φάση απέτυχε να εκπληρώσει τους στόχους που είχε θέσει. Ιδιαίτερα καθώς δεν έχουν βγει τα κατάλληλα συμπεράσματα από την πρώτη φάση του, όπως φάνηκε κι από τον απολογισμό που έγινε (ή που μάλλον... δεν έγινε).

    Στο πλαίσιο αυτό να πω δυο λόγια.

    Αρχικά , επαναλαμβάνω (όπως υποστηρίζα και τον Ιούνη) ότι ήταν λάθος η απόφαση να συνεχιστεί η λειτουργία των πλατειών και μέσα στο καλοκαίρι. Το γεγονός αυτό έδωσε τη δυνατότητα στους ψευτο-προοδευτικούς δημάρχους Αθήνας και Θεσσαλονίκης να τις εκκενώσουν και να χαθούν οι δυο μεγάλοι πόλοι του κινήματος. Όμως το βασικό ζήτημα είναι ότι ο εκφυλισμός των διαδικασιών του, με τη διαρκή απομαζικοποίησή τους, δημιούργησαν μια αρνητική εικόνα στους εκατοντάδες χιλιάδες που συμμετείχαν σε αυτό όλο το προηγούμενο διάστημα.

    Κατά δεύτερον, πρέπει να κατανοήσουμε ότι η πλατεία διαλύθηκε εκ των έσω . Έφυγε ο κόσμος που την υποστήριξε απ την πρώτη μέρα..δείτε λίγο πόσα νεαρής ηλικίας αξιόλογα άτομα συμμετείχαν ενεργά τον πρώτο μήνα.. και αναρωτηθείτε (ή ρωτήστε.. μικρή είναι η πόλη μας) γιατί έφυγαν… ποιες συμπεριφορές τους έδιωξαν. Δεν είναι «λιποτάκτες της ζωής» όπως ατυχέστατα χαρακτηρίστηκαν ακόμα και από μικροφώνου..είναι δείγμα της ελληνικής κοινωνίας μας..είναι αυτοί που χωρίς αυτούς θα είμαστε 30 γραφικοί στην πλατεία.. Επίσης, κακό έκαναν αστεία ψηφίσματα όπως πχ το «να δουλεύουμε λιγότερο & να πληρωνόμαστε παραπάνω» ή κάκιστη δομή & οργάνωση των συνελεύσεων και των ψηφοφοριών ή επιθετική ρητορική ορισμένων μόνιμων ομιλητών («επανάσταση τώρα ή ποτέ..») σε ένα μάλλον συντηρητικό κατά το ήμισυ τουλάχιστον κοινό που απλά τρόμαζε ή η μόνιμη άρνηση κάποιων να δημιουργηθούν γραμματείες , ομάδες κτλ ή ακόμα ακόμα και το βίαιο κατέβασμα του ακατανόμαστου κατά τα άλλα οικονομολόγου εξ Αθηνών τη στιγμή που μιλούσε πάνω σε μια καρέκλα…και άλλα πολλά φίλες και φίλοι δυστυχώς!

    Όσο αφορά τα συμπεράσματα, πρέπει να ξεκινήσει μια συζήτηση για το για ποιο λόγο το κίνημα δεν κατάφερε να πετύχει τους στόχους που είχε θέσει, δηλαδή την ανατροπή του Μεσοπρόθεσμου και της κυβέρνησης. Μια τέτοια συζήτηση δεν πρέπει να μας φοβίζει ούτε είναι ξεπερασμένη. Αντίθετα, μόνο μαθαίνοντας από τα λάθη και τις αδυναμίες μας και διορθώνοντάς τα μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά και να πετύχουμε νίκες .

    Κλείνω, λέγοντας ότι η πλατεία πέθανε. Ζήτω η νέα πλατεία που θα δημιουργηθεί μέσα από αυτοκριτική , αλλαγή πρώτα των εαυτών μας και της καθημερινότητάς μας , πολιτική και κοινωνική αφύπνιση έτσι ώστε όταν (σύντομα ελπίζω) επιτευχθεί μια μαζική «νέα πλατεία» να είμαστε πραγματικά έτοιμοι να κερδίσουμε ένα αξιοπρεπές μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συμφωνούμε στο ότι πρέπει να συζητήσουμε, αυτό όμως πρέπει να γίνει στην πλατεία, σε μία μαζική συνέλευση, αλλιώς δεν έχει νόημα!
    Συμφωνούμε ότι πρέπει να κληθεί ο κόσμος στην πλατεία και με αφίσες και με δημοσίευση στις τοπικές εφημερίδες. Αυτό μπορεί κάλλιστα να γίνει μαζί με συναυλία.
    Όσοι έχουν κάποια πρόταση ας έρθουν σήμερα το βράδυ στην παλτεία να τα πούμε απο κοντά!
    Όσο για τα υπόλοιπα , είναι θέματα που χωράνε πολύ συζήτηση...δεν νομίζω όμως ότι μπορεί να γίνει εδώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Λοστ, συμφωνώ στο 99% αυτών που είπες! Πολύ χαίρομαι για την ενδελεχή, τεκμηριωμένη και ψύχραιμη σκέψη σου. Μόνο που θα ήθελα να ξέρω και ποιός/ποιά είσαι. Λίγο πολύ όλοι γνωριζόμαστε πια. Συμφωνώ με την Κατερίνα να τα πούμε από κοντά, αλλά σε πρώτη φάση θα προτιμούσα χωρίς συναυλίες και φανφάρες. ¨ενα απλό κάλεσμα και όσο πιο πολλοί μεταξύ μας και σε φίλους που ενδιαφερόμστε συνειδητοποιημένα ώστε να δούμε τη "νέα" αυτή "πλατεία" και πως μπορεί να λειτουργήσει. Το Σάββατο είναι μια καλή ευκαιρία να τα πούμε! Ελπίζω να είμαστε όλοι εκεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. θεωρώ ότι η πλατεία , τουλάχιστον με τη μορφή που την γνωρίσαμε , έχει τελειώσει και δεν νεκραναστένεται με συναυλίες, αφισοκολήσεις κ.λ.π.
    Κατά την γνώμη μου η βασική αιτία ήταν η απογοήτευση μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου.
    Φυσικά ρόλο έπαιξαν και εσωτερικές αντιθέσεις, όχι όμως καθοριστικό.
    Οσον αφορά τις απόψεις του ΛΟΣΤ θα ήταν ποιό αντικειμενικές εαν επεσήμαναν οτι και διαφορετικής κατεύθυνσης απόψεις δημιουργούσαν προβλήματα όπως :
    είμαστε οι καλοί Έλληνες και μας χτυπάνε οι ξένοι, ευθύνονται μόνο οι κακοί πολιτικοίκαι όχι αυτοί τους οποίους υπηρετούν , αρκεί να γίνουν εκλογές ,η αυθαίρετη λογοκρισία ( δύο φορές ) κειμένων αποφασισμένων απο τη συνέλευση
    απο ατόμα που ανήκουν σε αυτούς που αποχώρησαν κ.λ.π
    Σχετικά με τον οικονομολόγο έξ αθηνών ίσως πρέπει να θυμηθούμε τι σημαίνει προβοκάτσια και σίγουρα όταν σε προσβάλουν σε προσωπικό επίπεδο
    αντιδράς συναισθηματικά, εκτός και εαν έχεις δεύτερες σκέψεις και ενώ σε φτύνουν προσποιήσαι ότι βρέχει.
    Τελικά ακομή και εαν κάποιες απόψεις ενόχλησαν προς τη μια η την άλλη κατεύθυνση σε καμιά περίπτωση δεν νομίζω ότι πρέπει να αυτολογοκρινόμαστε, αρκεί να μην προσβάλουμε τον άλλο και να μην προσπαθούμε,με κάθε τρόπο, να επιβάλουμε την αποψή μας.
    Σχετικά με το μέλον. Αγνωστο
    Νομίζω ότι απλά μπορούμε να κρατήσουμε μια επαφή και βλέπουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή